Avui és un dia gran dins el Balmes, tota l’escola celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

El C.E. Jaume Balmes dins del seu esperit feminista treballa tenint present i recordant la discriminació que han patit moltes científiques al llarg de la història.

“Si s’hagués deixat les dones científiques brillar, hauríem anat molt més de pressa”. Així de contundent s´expressa Carmen Fenoll Comes, presidenta de l´Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) sobre, cosa que es coneix com l´efecte Matilda.

Què és l’efecte Matilda?

Es coneix com a Efecte Matilda a la discriminació i prejudici que es produeix en contra dels èxits de les dones científiques les aportacions de les quals solen atribuir-se als homes.

El concepte de l’efecte Matilda té l’origen en l’efecte mateu. El sociòleg Robert King Merton va definir aquest últim com la manca de consideració que rebien les investigacions de científics joves, o poc coneguts, per a comunitat científica.

El que no va reconèixer fins passat els anys és que la seva definició d’aquest efecte mateu estava basat en la tesi doctoral de la investigadora Harriet Zuckerman durant la dècada dels 60. En el seu article, Merton només citava la investigadora a les notes al peu de pàgina.

No va ser fins al 1993 quan la científica Margaret W. Rossiter va treure a la llum aquest fet per denunciar aquesta situació que patien milers de dones científiques i que li va valer com a exemple per definir el que va anomenar Efecte Matilda/Harriet en honor a Matilda Joslyn Gage, primera activista que lluito pels drets de les dones

Activitats de la nostra escola:

Avui més que mai recordem a Rosalind Franklin (1920-1958) va ser una química francesa que va descobrir l’estructura de l’ADN. Margarita Salas (1938-2019) va ser una bioquímica espanyola que va aconseguir impulsar la investigació espanyola al camp de la biologia molecular. Trotula de Salerno (1110-1160) va ser una metgessa italiana està considerada com una de les primeres dones a patir l’Efecte Matilda. Marie Tharp (1920-2006) va ser una cartògrafa oceanogràfica nord-americana que va crear el primer mapa científic del sòl oceànic. Ángela Ruiz Robles (1895-1975) va ser una mestra espanyola que es va convertir en la precursora del llibre electrònic que coneixem avui dia.

Però no hi ha prou en treballar avui i tenir un record a grans dones que han ajudat a que el nostre món sigui millor sinó que l’escola s’esforça i treballa per aconseguir que la nostra societat tingui les millors científiques. Des dels estudis d’Infantil, Primària, ESO, els Batxillerats Tecnològics i Científics i el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia  és important treballar en una societat on el fet de ser una dona no sigui un fet que determini una carrera professional científica.

Cartell dia de la dona en la ciència