El passat dimarts 4 d’octubre els alumnes de 4t d’ESO van rebre la visita del Juan Carlos Unzué, exjugador i entrenador de futbol, comentarista esportiu i activista en la lluita contra l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), malaltia que pateix fa dos anys.

Com ens va conèixer?

L’Eduard Plana, professor del centre, el va conèixer en la signatura del llibre “Una vida plena” a Sant Jordi d’aquest any.

Allà, l’Eduard el va parlar de la seva feina al Balmes. L’Unzué va explicar-li que li agrada molt fer xerrades per escoles parlant de la seva experiència i visibilitzant l’ELA, per tal de conscienciar als més joves d’aquesta malaltia.

Per aquesta raó, quan vam conèixer la notícia, el vam convidar a venir al nostre centre i ell va acceptar sense pensar-s’ho.

La seva visita

Durant la xerrada, el Juan Carlos ens va parlar de la seva trajectòria professional, dels reptes que ha hagut de superar i de la malaltia que pateix, l’ELA.

En relació amb aquesta, ens va parlar de la manca d’ajudes que tenen els afectats. Molts i moltes, en algun punt de la malaltia, necessiten assistència 24h, però cada família s’ha de fer càrrec dels costos.

Hi ha moltes persones que no tenen els recursos suficients i per aquesta raó, decideixen deixar-se anar. En conclusió, no podem consentir com a societat que les persones malaltes d’ELA ni de cap altra malaltia sentin que són una càrrega social.

Si voleu escoltar el testimoni del Juan Carlos, podeu fer clic en aquest enllaç.

La implicació dels alumnes de 4t d’ESO: El servei comunitari

El servei comunitari és una matèria que tenen els alumnes de 4t d’ESO, on han de dedicar unes hores a treballar en algun tema que conscienciï la societat i ajudi a millorar-la.

Quan el Juan Carlos ens va confirmar la seva visita, els coordinadors i tutors de 4t d’ESO van aprofitar la seva experiència i van decidir que part del servei comunitari girés al voltant de l’ELA.

La missió dels alumnes de 4t d’ESO ha estat visibilitzar l’ELA entre els seus companys i companyes de l’escola. De la mateixa manera, han conscienciat sobre les necessitats econòmiques que pateixen la majoria dels afectats. Durant el mes d’octubre han fet presentacions als seus companys d’etapa i de batxillerat, on parlaven sobretot de la malaltia i les seves conseqüències.

A més, dintre del projecte, han creat polseres solidàries que han venut per recaptar diners. Aquests beneficis, aniran destinats a la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls. Aquesta associació té per objecte promoure tota mena d’accions destinades a millorar la qualitat de vida de les persones i famílies afectades sobretot d’ELA. També col·laboren amb altres malalties de motoneurona, inclosa la investigació, donant-los tot el suport i ajuda possibles.

Després de la seva feina, els i les alumnes han venut més de 300 polseres, aconseguint una donació de 328€. El Centre ha completat la donació fins a la xifra final de 600€ per a contribuir a la important tasca d’aquesta fundació.

Al Balmes li donem molta importància a aquestes accions, ja que els alumnes interioritzen una sèrie de valors imprescindibles pel seu desenvolupament com a persones, com ara el respecte, la solidaritat i el treball en equip.